Als het gaat om glaswerk, valt mij op dat de betere restaurants daar al jaren veel aandacht voor hebben. Of je nu een wijn arrangement uitkiest of een fles bestelt, de wijn wordt steevast uitgeschonken in een glas dat met zorg is uitgezocht en waarvan men verwacht dat de wijn daar het beste in uitkomt. Waarom wordt aan dit aspect dan zo weinig aandacht besteed tijdens de meeste wijnopleidingen?
Glaskeuze doet er toe
Toegegeven, er zijn in de regel tijdens wijnopleidingsdagen veel glazen nodig, zeker als er veel verschillende wijnen moeten worden geproefd zoals tijdens onze vinologenopleiding. En je wilt ook graag dat je wijnen uit hetzelfde glas drinkt als je deze met elkaar vergelijkt. Als je daarvoor echter elke keer hetzelfde formaat glas gebruikt (veelal het INAO goedgekeurde glas), dan weet je 1 ding zeker: dat dat in de meeste gevallen geen recht doet aan de wijn.
Toen Simone en ik tijdens de voorbereiding van onze lessen dezelfde roséwijn uit verschillende glazen dronken, viel bij ons het kwartje. Het verschil in geur en smaak was zo groot dat daar geen aandacht aan geven geen optie meer was.

Wijnbox ontwikkeld in samenwerking met Spiegelau
Samen met Spiegelau gingen we aan de slag en stelden wij een set samen die ons in staat stelt elke flight opnieuw te drinken uit het best passende glas. Omdat wij werken met flights van 5 en van 3 was dat een heel gepuzzel. Uiteindelijk is er een set uitgerold van 11 glazen en een spitun in een speciaal daarvoor ontworpen draagbare box. Onze studenten nemen deze box mee naar de les en voorafgaand aan iedere flight bepalen wij dan de glaskeuze. En ja, ik hoor het de criticasters al zeggen: Omslachtig! Kost te veel tijd! Gesjouw en gedoe!
Daar wil ik echter de volgende vraag tegenover stellen: doen wij de wijnen en daarmee onze leerlingen niet tekort als we die extra moeite niet doen?