Onze docenten

Maak kennis met onze wijndocenten

Maak kennis met onze wijndocenten

Achter de schermen zijn wij hard bezig ons docentencorps compleet te maken. Houd deze pagina dus in de gaten de komende tijd!

Frank
Smulders

-

Frank Smulders is een Nederlandse Master of Wine, die sinds 1985 werkzaam is in de wijnhandel. In 1992 werd hij de tweede European Master of Wine.

Frank Smulders MW staat bekend als een deskundige proever en hoewel hij zichzelf als een generalist beschouwt, staat hij bekend als een expert in Champagne en vooral in Spanje.

Hij heeft de vijfsterrenwijnkelder Hotel Residenz Palais Coburg in Wenen geleid, die in 2014 de eer van ‘World’s Best Wine List’ ontving van het tijdschrift ‘The World of Fine Wines’. Hij werkt nu als adviseur en docent.

Cees
van Casteren

-

Cees van Casteren is Master of Wine sinds 2012; hij schrijft, geeft advies en les. Ook Cees beschouwt zichzelf als generalist maar is de afgelopen 25 jaar veel in de landen van De Nieuwe Wereld geweest.

Zijn laatste boek Proeven als een Pro is een bestseller met inmiddels zo’n 20.000 exemplaren verkocht.

Anne-Wies
van Oosten

-

Anne-Wies van Oosten is Registervinoloog en heeft de WSET Level 4 Diploma Course met succes afgerond. Met haar thesis over “The Development and Future of Wine Tourism in Transylvania” behaalde ze de titel ‘Weinakademiker’ aan de Weinakademie in Oostenrijk.

Zij is een allround wijn- en wijnspijs specialist met een speciale interesse in de wijnlanden van de ‘nieuwe oude wereld’. Denk daarbij aan wijnlanden als Hongarije, Roemenië, Servië, Georgië, Turkije en omringende landen.

Vanuit haar woning in Roemenië reist ze de wereld over als Wine & Food Journalist en International Wine Taster bij wijncompetities als het Concours Mondial de Bruxelles, Mundus Vini, het International Rosé Championship, Grow du Monde etc. 

Haar ervaringen deelt zij dagelijks via haar platform anne-wies.nl en haar instagram account.

Leonie
Mooijekind 

-

Leonie Mooijekind WA ‘ In mijn eeuwige zoektocht naar liefde was wijn liefde op het eerste gezicht’.

Als jong meisje vond ik wijn al machtig interessant. Het  verbaasde dan ook niemand dat ik direct na het behalen van mijn studie voor de Haarlemse horeca koos. Ik werd uiteindelijk mede eigenaar van een succesvol restaurant. Ook dook ik opnieuw in de studieboeken. Ik was de eerste geslaagde van de pilot groep onder leiding van Frank Smulders MW van de WSET4 Diplome Course opleiding. Uiteindelijk studeerde ik in november 2009 aan de Weinakademie Österreich af en behaalde ik de titel Weinakademiker.

Sindsdien draag ik mijn wijnkennis uit als docent, als assistent bedrijfsleider bij Gall en Gall en als interim sommelier en als wijnblogger. Mijn missie is om de wijnwereld wakker te schudden met vernieuwende ideeën: “Weg met het mysterie en de arrogantie. Wijn moet transparant zijn. Voor iedereen!”

Iwan
Wiering

-

Iwan Wiering, musicus en Registervinoloog van de Wijnacademie, heeft ruim 30 jaar ervaring als docent. In 1999 behaalde hij zijn conservatoriumdiploma docent muziek.

In 2020 gaven de corona-lockdowns ruimte in de agenda om de Vinologenopleiding te volgen en in 2021 behaalde hij op één dag direct alle 4 de examens van de Wijnacademie. Deze bijzondere prestatie resulteerde in een interview in “Vini’, het magazine van de Wijnacademie. In september 2023 is Iwan gestart aan de befaamde opleiding WSET level 4, de Diploma Course.

Ter aanvulling op de lessen ontwikkelt Iwan zelf naslagwerken en readers.

Hoewel Iwan erg kan genieten van een goed glas Champagne, Riesling of witte Bourgogne, is hij vooral nieuwsgierig naar wijnen die hij nog niet eerder heeft geproefd.

Josje
van Oostrom

-

Als enige in Nederland heeft Josje drie Internationale Italiaanse wijnopleidingen met succes gevolgd : zij begon met de Italiaanse Sommelier opleiding AIS  in 2008/2009, de eerste lichting in Nederland, sindsdien geeft zij les in Italiaanse wijn en verzorgt wijn-gastronomie reizen naar Italië.

Recentelijk in 2022/2023 volgde Josje de Italian Wine Scholar opleiding, met highest honours geslaagd, een opleiding door ICE aanbevolen. Direct daarop volgde Italian Wine Ambassador van de Vinitaly International Academy  in Verona, alleen al toegelaten te worden was een eer en meteen de eerste keer slagen voor het heftige en gevreesde examen nog meer.

Naast deze opleidingen heeft Josje jarenlang in Italie gewoond (haar eerste wijn dronk ze toen ze op haar 20e in Rome woonde) en rondgereisd langs en door alle belangrijke wijngebieden en vele wijnbeurzen bezocht (nog steeds). Zij kent zowel de grote namen & huizen als de kleinschalige ambachtelijk werkende wijnboeren. Josje geeft advies, verzorgt masterclasses & cursussen, reizen en werkt aan haar opkomende boek Terug naar de natuur: een Italiaans wijn-avontuur.

Niels
van Laatum

-

Niels van Laatum is copywriter, wijnschrijver en -auteur. Geeft wijnproeverijen en colleges over natuurwijn. Begon met bloggen over wijn in 2011, dat smaakte naar meer en dat werd het ook. Behaalde rond die tijd ook het WSET Advanced-diploma (3). Werd in 2021 met zijn team tweede bij het NK Blindproeven.

Niels is sinds 2022 lid van de internationale Circle of Wine Writers en auteur van Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn (tweede druk 2023).

Op Instagram te vinden als @nezpourvin.

Zijn lijfspreuk: “Drink niet meer, maar beter”

Claudia
Delleman

-

Al ruim 14 jaren ben ik actief in de wijnwereld met mijn eigen wijnimport. Dagelijks houd ik mij bezig met de zoektocht naar wijnen die niet of nauwelijks in Nederland verkrijgbaar zijn, unieke wijnen dus!

In 2011 heb ik de gastronomie-opleiding van en bij Peter Klosse afgerond en sinds 2012 ben ik Registervinoloog van de Wijnacademie. Mijn speciale interesse gaat uit naar het combineren van wijn-en spijs.

Het leukste onderdeel van mijn werkzaamheden vind ik dan ook het uitzoeken van wijnen bij gerechten die worden voorlegt door restaurateurs en deze te proeven en te bespreken met sommeliers.

Ik kijk er enorm naar uit om de opgedane kennis en ervaringen te delen met de cursisten van WineFlight!

José
Smit

-

José Smit begon al op jonge leeftijd in de (TOP) horeca en is zo al snel in aanraking gekomen met culinaire hoogstandjes en bijzondere Wijn-Spijs combinaties. 
Om de honger naar meer kennis, nieuwe manieren van denken en doen en verbazing in het proeven en ontdekken verder te ontwikkelen heeft ze verschillende wijn opleidingen en cursussen gevolgd. 
Door de vele openhartige samenwerkingen met TOP mensen uit de wijnwereld werd wijn voor haar een levensstijl! 

Out of the BOX denken en proeven werd haar motto. 
“Over smaak valt niet te twisten, over wijn gelukkig wel!”. 

Als ‘hostess in wine’ heeft ze een brede kennis van de wijnwereld die ze graag overdraagt in onze lessen. 

Victor
Coenen

-

Victor Coenen is sinds kort registervinoloog (2024).

Victor heeft SDEN 2 en 3 bij Jeroen van Mierlo (mv) gevolgd en SDEN 4 (vinologie) aan de wijnacademie en alle examens in één jaar succesvol afgerond.

Hij heeft gestudeerd aan de HEAO en heeft NIMA A, B en C alsook NGPR A gedaan en  een aantal jaar deel uitgemaakt van de examencommissie van de Stichting Reclame- en Marketing onderwijs in Amsterdam, waar hij naast examentrainingen ook lessen en weekend-workshops heeft verzorgd.

In zijn professionele leven heeft hij voornamelijk in de chemie gewerkt als Managing Director Benelux en Head of Sales West Europa. Door zijn vele reizen heeft hij de gelegenheid gehad een fors aantal wijnbedrijven te bezoeken, waardoor zijn interesse in wijn verder is aangewakkerd.

Wineflight is een nieuw wijnopleidingsinstituut waar hij graag zijn steentje aan wil bijdragen om studenten te enthousiasmeren en verder te brengen in de wondere wereld van wijn.

Guillaume
Cornet

-

In 2001 startte Guillaume zijn zoektocht in de wijn, smaak en gastronomie. Tot op de dag van vandaag heeft hij dit nooit losgelaten.

Hij noemt zichzelf wel eens de kameleon in smaak en gastronomie. Waarom? Wijn is zijn basis in zijn zoektocht als sommelier, maar er is meer dan dat. Genieten van smaken kan met alle typen dranken en voedsel, het combineren van beide en dit delen met anderen vindt hij het leukste wat er is.

Met veel plezier is hij na zijn werkzaamheden als Sommelier in de Nederlandse Gastronomie mijn sommeliersonderneming Fijn-Proeverij gestart in 2013. Vanuit deze onderneming ondersteunt hij restaurants in gastronomisch advies, werk als sommelier, is hij docent aan De Academie voor Gastronomie & de kaasopleidingen van Kaasfort Amsterdam, en ondersteunt hij vele gastronomische beurzen/festivals met het reilen en zeilen en verzorgen van proeverijen. Daarnaast organiseert hij zelf proeverijen door het jaar heen, ondersteunt hij wijnleveranciers en examineert hij bij diverse hospitality.

De verschillende werkzaamheden en de naam Fijn-Proeverij laad de hele dekking, het draait niet alleen om wijn, maar ook om speciaal bier, Jenever, Whisky, Saké, andere dranken en smaak.

Zijn motto is dan ook: “Een ander zien genieten, doet mij genieten”!

Daan
Gillissen

-

Daan zijn wijnreis begon in de Rotterdamse horeca, waar hij vijftien jaar lang werkte met wijn aan tafel – midden in de praktijk dus. Daar groeide niet alleen zijn passie voor smaak, maar ook zijn nieuwsgierigheid: waarom werkt de ene wijn perfect bij een gerecht, en de ander totaal niet?

Die vraag liet hem niet meer los. Dus dook hij dieper in de theorie en werd Vinoloog aan de Wijnacademie, maar niet voor hij eerst andere (toen nog) SWEN-wijncursus had gevolgd. Daarna specialiseerde hij zich verder in wijn-spijscombinaties bij smaakprofessor Peter Klosse. Sindsdien combineert hij zijn praktijkervaring met onderbouwde kennis – en dat is precies wat hij bij Wineflight wil meebrengen.

Na zijn tijd als wijnspecialist en accountmanager bij Zegro, richtte hij me volledig op wat hij het liefste doe: wijn en smaak tastbaar maken, zodat je er in de praktijk ook wat mee kunt. Want theorie is leuk en soms ook belangrijk, maar als het niet gaat leven, heb je er niets aan! Daan werkt momenteel als assistent-sommelier bij restaurant Celest in Rotterdam, geeft les als wijndocent bij Hart voor Wijn, en runt zijn eigen onderneming: Druivenpost – een platform en wijnabonnement voor avontuurlijke wijnliefhebbers die eens iets anders willen drinken dan een pinot grigio of merlot.

Wat hij het mooiste vindt aan wijn? Mensen verrassen. Daan wil laten zien dat wijn zó veel leuker wordt als je begrijpt waarom iets smaakt zoals het smaakt – en vooral: waarom het zo goed werkt in combinatie met eten. Als je die puzzel leert leggen, gaat er echt een wereld voor je open.

Bij Wineflight hoopt hij je daar met veel enthousiasme en energie in mee te nemen!

Simone
van den Berg

-

Oprichter en eigenaar van Wineflight (samen met Francie Peters) en oprichter en eigenaar van Chateautjes, wijnwinkel/bedrijf in Rotterdam Noord.
Al meer dan 12 jaar begeef ik me in de wereld van de wijn en dat vind ik fantastisch!

Elke dag leer ik nog nieuwe dingen en proef ik nieuwe wijnen en daarom verveelt het nooit. Ik ben dol op bubbels, Riesling en gekoelde Pinot Noir in de zomer.

Francie
Peters

-

Oprichter en eigenaar van Wineflight (samen met Simone van den Berg). Bezig zijn met wijn is het leukste wat er is! Door alle wijnopleidingen die ik gevolgd heb, heb ik geleerd met meer aandacht te proeven en daardoor geniet ik nog meer.

Mijn favoriete wijnonderwerpen zijn de versterkte wijnen en rosés, maar eigenlijk mag je me voor elk goed glas wijn wakker maken…

WIJNDOCENT WORDEN?

WIJNDOCENT WORDEN?

Wil jij lesgeven volgens de Wineflight methode? Wij zijn naast onze huidige docenten altijd op zoek naar wijndocenten en horen dus graag van je! Stuur jouw gegevens via onderstaand formulier en wij nemen spoedig contact met jou op.

Uitgelichte opleidingen & workshops

Wijnopleidingen waar wij trots op zijn! Boek nu jouw unieke wijnopleiding of workshop op jouw eigen niveau.